Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Want inmiddel sparen miljoenen Nederlanders elektronisch tijdens het winkelen
  Maar na verloop van tijd gaan de maandlasten toch omhoog
  Een paradijs Gezellige eethuisjes en gastronomische restaurants voor lekkerbekken

Zodra uw nieuwe hypotheekrente vrij veel hoger is, kun je een duidelijk lagere lening afsluiten.

Hypotheekrente 2006

Zodra uw nieuwe hypotheekrente vrij veel hoger is, kun je een duidelijk lagere lening afsluiten. Ook de vraag naar dure, vrijstaande huizen die kortstondig zeer moeilijk verkoopbaar waren trekt weer aan. Lang niet iedereen profiteert echter van de vermogensgroei. De afgelopen jaren stegen de huizenprijzen in lijn met de inflatie, met 2 3 procent op jaarbasis. Wim van Kampen, vice-voorzitter van de NVM, zegt dat de prijsstijgingen het gevolg zijn van het economisch herstel. Begin augustus werd de rente nog met een kwart procentpunt verhoogd.

De meest recente hypotheeklasten zullen bestaan voor een stevig stuk uit rente. Tijdens de vorige boom op de huizenmarkt eind jaren negentig schoten de prijzen jaarlijks meer dan 10 procent omhoog. Het gemiddelde vermogen per huishouden, na aftrek van schulden, is nu ruim 188.

Ook blijft er veelal weinig over om aangenaam, zoals eerst, uitjes te gaan ondernemen. Onder de gunstige trends voor het vermogen in de eerste helft van dit jaar was een stijging van het aantal aandelenbeleggers en een lichte stijging van de koersen op de beurzen. Wanneer je zomaar klakkeloos afgaat op de nieuwe hypotheek geldsom, rekent u zich te rijk. Ruim de helft van de huishoudens heeft een eigen huis en een kwart heeft beleggingen. De groeiende invloed van de particuliere vermogens op de economie laat zich illustreren met de stijging van de koopkracht van de huishoudens met ongeveer 2,5 miljard euro, die het kabinet gisteren aankondigde.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.