Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Sluit hier direct uw spaarrekening tegen de hoogste rente
  Ander woord voor hypotheeknemer of hypothecaire financier
  De notaris moet die ontvangen en doorstorten aan de fiscus

Wat de hypotheekrente op de lange termijn doet is moeilijk te voorspellen.

Hypotheekrente

Iedereen met eigen woning en hypotheek wil lage maandlasten. Het is niet mogelijk te profiteren door een bestaande hypotheek over te sluiten. Dagcijfers voor rentes en wisselkoersen beginnen in 1990. Banken willen zo graag hypotheken verkopen dat ze sinds kort de eerste maanden na het afsluiten van een hypotheek geen rente vragen. Iedere geldverstrekker heeft, bij een stabiele markt, een bepaalde positie in een 'prijzen'-lijst. Data Dissemination Standard van het Internationaal Monetair Fonds gevolgd. Een marktleider kan overigens wel de laatste met het doorvoeren van de renteverlaging.

Door de beperking van de renteaftrek heeft de overheid een aantal maatregelen getroffen. Staat de rente voor tien jaar vast, dan hoeft drie maanden geen rente te worden betaald.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.