Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Het lijkt dan ook raadzaam om staatsleningen te kopen
  Hypotheekrente berekenen is tegenwoordig een kleine moeite
  Sport schoenen en Sport kleding de beste voetbalshirts voor jong en oud voor de laagste prijs k

Rente: verschil moet er zijn

rente verschil door Wendy Braanker

Waarom kennen de drie grootste economieën ter wereld zulke opmerkelijke verschillen als het om de rente gaat. Het eurogebied heeft net de vijfde renteverhoging in amper zeven maanden tijd achter de rug. Het belangrijkste tarief staat nu op 4,25 procent. De Verenigde Staten kennen een tarief van 6,5 procent en in Japan is de rente juist uitzonderlijk laag; onder de 1 procent. En het maar is de vraag of die niveaus naar elkaar toe zullen kruipen.

Inflatieverschillen - het stijgen van de prijzen - en de economische groei bepalen voor een belangrijk deel de hoogte van de rente. Stijgen de prijzen sterk en draait de economie op volle toeren, dan is de kans groot dat de rente meeklimt. De economieën van de Verenigde Staten, het eurogebied en Japan bevinden zich simpelweg in verschillende fasen. Al moet gezegd dat er in Japan meer aan de hand is.

Luchtbel

Japan bevindt zich in een vreemde situatie. De economie laat keer op keer een opleving zien, gevolgd door een recessie. In de tweede helft van 1999 was er zo´n terugval, en begin dit jaar bloeide de economie weer op. Voorlopig lijkt het ergste achter de rug, maar een duidelijke trend valt nog niet te ontdekken. Feit is dat de tweede economie in de wereld nog steeds worstelt met de gevolgen van het uiteenspatten van de luchtbel-economie, nu ruim tien jaar geleden.

De Japanse economie raakte oververhit en renteverhogingen kwamen te laat. Toen de groei begon te haperen, konden verschillende bedrijven hun leningen niet meer aflossen. Met alle gevolgen van dien voor de betreffende banken. Pats! deed de luchtbel. Ook de valutacrisis in de Aziatische regio van twee jaar geleden heeft Japan geen goed gedaan.

Nieuwe economie

Voor de Verenigde Staten geldt een heel ander verhaal. Daar draait de economie juist op volle toeren, mede dankzij de opkomst van Internet en andere moderne technologieën. In het laatste kwartaal van 1999 bedroeg de groei maar liefst 7,3 procent. In het eerste kwartaal van 2000 was die met 5,4 procent iets minder, maar nog altijd spectaculair. Geen wonder dat Amerika koploper is in renteland. Maar volgens Peter van Doesburg, econoom bij de Effectenbank Kempen & Co in Amsterdam, zijn er tekenen dat de VS op een tweesprong zit. Tot voor kort verwachtte Van Doesburg een verdere rentestijging, recente cijfers duiden wellicht in een andere richting. "Het ergste lijkt achter de rug," zegt hij. "De producentenprijzen van mei wijzen al op een matige inflatie en dat verkleint de kans op een stijging."

Dal

Het renteverschil tussen het eurogebied en de Verenigde Staten bedraagt nu nog ruim twee procent. Dit verschil kan kleiner worden als de groei van de Europese economie doorzet en economen hebben daar goede hoop op. Bovendien heeft de Europese Centrale Bank, de ECB, laten weten verdere stappen niet uit te sluiten. Want de inflatie kent een lichte tendens naar boven.

Die positieve verwachtingen over de Europese economie hebben de euro weliswaar uit het dal getrokken, maar het blijft kwakkelen. De dollar is altijd nog de meeste aantrekkelijke munt voor beleggers.

Gelduitstroom De euforie over de Amerikaanse economie heeft de dollar de afgelopen maanden naar een hoog niveau getild. Er stroomde veel geld richting de VS. Beleggers kiezen immers voor hoge rente en goede vooruitzichten. Ook vanuit Japan werd veel spaargeld naar de VS overgemaakt. Japanse consumenten sparen liever dan dat ze geld uitgeven. Het verleden heeft hen voorzichtig gemaakt. Een renteverhoging zou die kapitaaluitstroom kunnen temperen. Toch ziet econoom Van Doesburg het daar voorlopig niet van komen. Hij stelt dat de Japanse overheid - juist dankzij die lage rente - vooral de groei in het binnenland wil stimuleren. Verschil moet er blijkbaar zijn.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.