Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Vraag advies over hoe u uw hypotheeklasten kunt verlagen
  De kenners voorspellen dat de hypotheekrente gaat stijgen
  Hou hier rekening mee en vergelijk dus wat te vergelijken is

Ten tweede kunnen huizenprijzen kelderen bij volledige afschaffing.

Afschaffing Hypotheekrente Aftrek

De rente over het meerdere van de totale hypotheek is niet in aftrek te nemen. Iedere specifieke situatie vraagt om een advies op maat. De rente over het gedeelte boven zijn oude hypotheekbedrag is niet meer in aftrek te nemen. De hogere inkomens zullen harder worden getroffen, omdat daar de lasten relatief meer stijgen. Echter heeft de staats-secretaris bepaald, dat indien het kind alleen het huis verlaat, de rente wel aftrekbaar is. Minister Dekker sprak op de bijeenkomst vooral over de ontwikkelingen in de Zuidvleugel. Ten tweede kunnen huizenprijzen kelderen bij volledige afschaffing. Nu moet de hpyotheekaftrek ook nog worden afgeschaft van de EU.

Door de beperking van de renteaftrek heeft de overheid een aantal maatregelen getroffen. Dit is het geval indien de ene partner een gedeelte van de woning van de andere partner aankoopt. De Belastingen en ziektekosten tellen niet mee voor de inflatie. Voor jonge mensen of starters is het lastig om een huis te kopen. Ten eerste nemen de woonlasten aanzienlijk toe en kunnen gezinnen in de problemen komen. Deze beperking geldt echter ook voor thuiswonende kinderen die een hypotheek nemen bij de ouders. Dit zal voornamelijk het geval zijn bij de duurdere woningen; de vraag naar deze woningen zal immers dalen. Extremer, en derhalve zeldzamer, is als een meneer zijn huis verkoopt aan een mevrouw, en beide worden na een aantal jaar verliefd op elkaar en hij trek bij haar in, in zijn oude woning.

Iedereen met eigen woning en hypotheek wil lage maandlasten. De prijsstijging van een pak koffie telt dus wel mee voor de CPB-inflatie maar de enorme prijsstijging van de overheid met de gemeenten voorop! telt niet mee in de inflatie.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.