Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Want inmiddel sparen miljoenen Nederlanders elektronisch tijdens het winkelen
  Maar na verloop van tijd gaan de maandlasten toch omhoog
  Een paradijs Gezellige eethuisjes en gastronomische restaurants voor lekkerbekken

Rente is belangrijk als het op een hypotheek aankomt.

Rente Ontwikkelingen

Voor consumenten die een lange rentevaste periode hebben afgesproken is een stijging van de rente niet direct te merken. Laat iemand je telkens becijferen wat je per aankomende dag aan hypotheek moet gaan betalen. Deze kosten zal de geldverstrekker vergoed willen hebben en dus doorberekenen in het rentetarief. In augustus is de prijs van ruwe olie weer gestegen. En bij leningen en hypotheken met een variabele rente is een rentestijging onmiddellijk merkbaar. Wanneer je gewoonweg zonder meer afgaat op de nieuwe hypotheek geldsom, rekent u zich ontzaglijk ruim bedeeld. De hoogte van het Euribor tarief en andere basisrente tarieven hangt met name af van de economische omstandigheden zoals de groei van de economie en de hoogte van de inflatie. Zodra uw nieuwe hypotheekrente hoog is, kunt u een onmiskenbaar lagere lening afsluiten.

Nieuwe rente over de hypothecairelening voor aanschaf, onderhoud of verbetering van het huis is terug te ontvangen via de belastingaangifte. Maar na verloop van tijd gaan de maandlasten toch omhoog. De meest recente hypotheek lasten bestaan voor een aanmerkelijk aandeel uit rente. De internationale conjunctuur trekt in het eerste kwartaal aan. Renteschommelingen behoorlijk opbreken, grotendeels wanneer je de hogere hypotheek neemt. Ook de prijzen voor huisvesting zijn deze maand gestegen. Daarna kunt u te doen krijgen met een hogere bestaande hypotheekrente en met hogere hypotheeklasten. Het rentepercentage dat de geldverstrekker in rekening brengt, bestaat uit een basisvergoeding en een opslag. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan. Het kan plezierig zijn om dit belastingvoordeel iedere aankomende maand te laten afhandelen.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.