Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Vroeger was de schandpaal het middelpunt van de gemeenschap
  Uw maandlasten blijven gelijk of de rente stijgt of daalt
  Afgevaardigd bestuurder Universitair Ziekenhuis Antwerpen

Pensioensparen is een interessante manier om op een fiscaal gunstige manier een extra pensioen op te bouwen.

Pensioen Sparen

Eind vorig jaar beheerden pensioenfondsen en levensverzekeraars 941 miljard euro aan pensioengeld. Als je straks niet voor onaangename verassingen wilt komen te staan is het verstandig maatregelen te nemen. Veranderingen in je persoonlijke situatie zijn vaak van invloed op je pensioen. Uw eventuele spaarloon kunt u ook benutten voor de opbouw van een lijfrente. Bovendien kan je best in het begin van het jaar storten om zoveel mogelijk rendement te behalen. Dat is bijna 1,8 keer de waarde van het bruto binnenlandse product bbp. Aan maandelijkse stortingen hangen vaak wel iets meer kosten aan vast. Velen hebben een spaarverzekering afgesloten om de hypoteek te dekken.

Hij ziet 'zeer goede kansen op prachtige rendementen'. Dat wil zeggen dat de uitkering wordt betaald uit de lopende premieontvangsten. Denemarken is met 102 procent van het bbp op afstand tweede, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Misschien terecht, maar waarschijnlijk niet, meent Steef Bergakker van Iris. De uitkering voor een tijdelijke lijfrente is uiteraard hoger. Het Europees gemiddelde ligt op 55 procent van het bbp. De invoering van de nieuwe regels gaat gefaseerd, ook per 2008 zijn er weer wat wijziging.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.