Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Want inmiddel sparen miljoenen Nederlanders elektronisch tijdens het winkelen
  Maar na verloop van tijd gaan de maandlasten toch omhoog
  Een paradijs Gezellige eethuisjes en gastronomische restaurants voor lekkerbekken

Nederlandse staatsobligaties hebben de hoogste rating, namelijk AAA.

Obligaties

Nederlandse staatsobligaties hebben de hoogste rating, namelijk AAA. Hij ziet 'zeer goede kansen op prachtige rendementen'. De Britse regering hoopt de 24 miljard pond 32 miljard euro die ze noodgedwongen heeft uitgeleend aan de Britse hypotheekbank Northern Rock terug te krijgen via de uitgifte van obligaties door de bank zelf. Elke obligatie heeft net als een andere lening een bepaalde looptijd. Hoe komen we nou op de opgelopen couponrente vraagt u zich af. Het bankentrio deed dezelfde maand nog een voorlopig tegenbod, in contanten en aandelen, dat toen een waarde van 72 miljard euro vertegenwoordigde. Rock alsnog over te nemen en nieuw leven in te blazen. Allereerst heeft een obligatie een bepaalde beurskoers. Het bod van Barclays, in aandelen, was in april 67 miljard euro waard. In het volgende voorbeeld wordt dit duidelijk gemaakt. Maar een belegging in aandelen brengt meer risico met zich mee.

Een obligatie vormt een alternatief voor veel beleggingen. Daarom wil de belegger hiervoor een risicopremie ontvangen. Misschien terecht, maar waarschijnlijk niet, meent Steef Bergakker van Iris. Wijzig uw abonnementsvorm of verwijder eerst een andere portefeuille. Ten tweede veranderen aandeelkoersen veel sterker dan obligatiekoersen.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.