Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Rekening courant krediet is een vorm van doorlopend krediet
  Ik wil advies over de financiering van een recreatieobject
  Infodienst voor Pensioenen vragen zijn pensioen te berekenen

Marktleider Fortis Bank geeft de aftrap en vijzelt de rentevoeten op vanaf donderdag.

Bank Rente

Dexia, het vroegere Gemeentekrediet, heeft zijn rentetarieven voor woonkredieten flink verlaagd. Beveks zijn heel flexibel, en kunnen uiteenlopende beleggingen bevatten. Fortis Bank, de marktleider voor woningkredieten, verhoogde op 1 december in alle stilte de tarieven voor twee formules van hypothecair krediet. Wie op het punt staat om een lening af te sluiten voor het kopen of verbouwen, krijgt een mooi kerstgeschenk. De lage rente zette de gezinnen in de eerste jaarhelft massaal aan om hun bestaande woonkrediet te vervangen door een nieuw, goedkoper krediet via een zogenaamde herfinanciering. De stress die gepaard gaat met het afbetalen van een lening voor een huis, maakt mensen ziek.

Fortis Bank, marktleider in de woonkredieten in BelgiŽ, heeft woensdag aangekondigd dat het vanaf donderdag de tarieven van haar woonkredieten optrekt. De risicoís zijn doorgaans groter dan bij obligaties; het rendement gewoonlijk ook. De banken maken zich op voor een tweede ronde tariefverhogingen bij de woonkredieten in twee maanden tijd. Er is een historische hervorming op til van de fiscale behandeling van woonleningen. Eerder verhoogden ook andere banken zoals KBC, Argenta en Centea al hun hypothecaire tarieven. Jonge gezinnen zullen in de eerste moeilijke jaren meer kunnen aftrekken van hun belastingen, terwijl dat nu vaak minder is. De bank wil daarmee inspelen op de almaar toenemende concurrentie op de hypotheekmarkt. Onze specialisten onderhandelden reeds over de rentevoeten en dat zijn de tarieven die u automatisch geniet.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.