Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Sparen Geld gidsHandig overzicht met voor spaarders interessante links
  De levenhypotheek bestaat uit een lening en een levensverzekering
  Zeer voordelige leningen waardoor een droomauto ook binnen uw mogelijkheden ligt

In de landelijke gebieden daarentegen blijft de woningbouw floreren.

Historische Rente

Dexia, het vroegere Gemeentekrediet, heeft zijn rentetarieven voor woonkredieten flink verlaagd. Ondanks zijn capaciteit voor ongezond en vettig eten, weegt Kobeyashi slechts 78 kg. De banken zeggen dat een hogere hypothecaire rente nodig is om hun woningkredieten opnieuw rendabel te maken. De bank wil daarmee inspelen op de almaar toenemende concurrentie op de hypotheekmarkt. De rente die de banken aanrekenen voor woonkrediet bereikte de jongste dagen een laagterecord. Jonge gezinnen zullen in de eerste moeilijke jaren meer kunnen aftrekken van hun belastingen, terwijl dat nu vaak minder is.

De krant schreef de wedstrijd uit naar aanleiding van de publicatie van een reeks spotprenten over de profeet Mohammed door de Deense krant Jyllands-Posten. Door een restrictieve beleid is er een grote schaarste aan bouwgronden ontstaan en zijn de bouwgrondprijzen er fors gestegen. Marktleider Fortis Bank geeft de aftrap en vijzelt de rentevoeten op vanaf donderdag. De winstmarge die de bankiers begin dit jaar nog boekten bij de verkoop van hun woningkredieten is volledig uitgehold door de bikkelharde concurrentiestrijd op de hypotheekmarkt. Een Marokkaanse tekenaar heeft de wedstrijd gewonnen die de Iraanse krant Hamshari in februari uitschreef voor spotprenten over de holocaust. Eens gebeten verandert het slachtoffer in geen tijd zelf in een vampier. De lage rente zette de gezinnen in de eerste jaarhelft massaal aan om hun bestaande woonkrediet te vervangen door een nieuw, goedkoper krediet via een zogenaamde herfinanciering. Je weet dat als je voor een variabele rente kiest op een moment dat die rente historisch laag staat, dat de kans groot is dat de rente zal verhogen.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.