Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  De onzekerheid van de voorwaarde dient objectief te zijn d
  Gezinnen met kinderen tot 16 jaar en met een jaarinkomen tot ongeveer 80
  Of u in aanmerking komt voor bovengenoemde tarieven is afhankelijk van uw persoonlijke situatie

Hoofddoel is om met de rentestand de prijsstabiliteit te handhaven.

Rente Kapitaalmarkt

Het zou zonde zijn voor het rijk om te veel rente te betalen. Dit verschil is aanzienlijk in vergelijking met de banken. Volgens deskundigen in Het Financieele Dagblad is het einde van de lage hypotheekrente in zicht. De staatsschuld is volgend jaar 518 miljard gulden groot. Een huis kopen en een paar maanden geen rente betalen. Voor jonge mensen of starters is het lastig om een huis te kopen.

De hoogte van de rentestand is afhankelijk van de rente op de financiŽle markt. Iedere specifieke situatie vraagt om een advies op maat. Door de lage rentestanden in de afgelopen tijd, hebben veel eigen woning bezitters hun hypotheek overgesloten. Huiseigenaren die hun hypotheek hebben afbetaald, profiteren vanaf dit belastingjaar van de afschaffing van het eigen woningforfait.

Een marktleider kan overigens wel de laatste met het doorvoeren van de renteverlaging. In de jongste Elsevier onder meer een stappenplan voor het beginnen van een bedrijf door er een te kopen. Door de beperking van de renteaftrek heeft de overheid een aantal maatregelen getroffen. Iedereen met eigen woning en hypotheek wil lage maandlasten. De laatste keer dat Rabobank de rente verhoogde was in maart, maar in de maanden daarna verlaagde de bank de rente drie keer. Maar dinsdag bleek de slechtste dag van de week om geld op te halen. Banken willen zo graag hypotheken verkopen dat ze sinds kort de eerste maanden na het afsluiten van een hypotheek geen rente vragen. De Europese Bank ECB controleert en beÔnvloedt de rentestand. Van dertig jaar vast tot variabel, alles is zo'n beetje mogelijk. Uw adviseur kan u op weg helpen bij de maken van deze beslissing.

Het wachten is op het moment dat die rente weer gaat stijgen. Iedere geldverstrekker heeft, bij een stabiele markt, een bepaalde positie in een 'prijzen'-lijst. Maar als de hypotheekrente stijgt, zult u relatief weinig betalen. De hypotheekrente is zo laag dat kopen erg aantrekkelijk is. Hoofddoel is om met de rentestand de prijsstabiliteit te handhaven. Wat de hypotheekrente op de lange termijn doet is moeilijk te voorspellen.

Balanceren tussen een kortere looptijd en een hogere rente. De rentetarieven van de financiŽle markten vormen de basis voor de hypotheekrente.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.