Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Want inmiddel sparen miljoenen Nederlanders elektronisch tijdens het winkelen
  Maar na verloop van tijd gaan de maandlasten toch omhoog
  Een paradijs Gezellige eethuisjes en gastronomische restaurants voor lekkerbekken

Het nieuws over een aanstaande renteverhoging drukte de goede sfeer op de Europese aandelenbeurzen.

Rente Verhoging

De president van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, heeft vrijdag laten doorschemeren dat de bank de rente binnenkort zal verhogen. Zo heeft de hoge olieprijs nog niet tot hogere lonen geleid. Maar een hogere rente is schadelijk voor de economie en de inflatie is onder controle, benadrukken de eurolanden. Dat schrijft de centrale bank donderdag in het maandrapport. De Europese Centrale Bank ECB is bereid het rentetarief te verhogen als loonstijgingen de inflatie dreigen op te drijven. Opmerkelijk, want ministers laten zich eigenlijk niet uit over het beleid van de onafhankelijke Europese Centrale Bank. Maandag herhaalde de bankpresident nog eens dat de rente in de nabije toekomst kan stijgen. De graadmeters in Europa leverden onmiddellijk een deel van hun winst in. InflatieDe ministers reageren op uitspraken van Trichet over zijn zorgen over de inflatie die snel oploopt door de stijgende energieprijzen. Wijzig uw abonnementsvorm of verwijder eerst een andere portefeuille.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.