Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  De hypotheekrente is in Nederland al jarenlang aftrekbaar
  Uw maandlasten blijven gelijk of de rente stijgt of daalt
  Olga Weijers ~Over terminologie en intellectuele geschiedenis~ Millennium 12

Een overzicht van de rentestanden, gedurende de laatste 25 jaar.

Rente Historie

De nog over te sluiten hypotheeklasten bestaan voor een reusachtig gedeelte uit rente. Als je eenvoudigweg onvoorwaardelijk afgaat op het bedrag, reken je je buitengewoon rijk. Bij het kopen van een nieuwbouwwoning loop je tegen termen als bouwrente, depotrente en projectrente aan. Je kunt dan beter controleren hoeveel geld u behoudt voor andere spullen. Renteschommelingen behoorlijk opbreken, juist als u een tophypotheek aanschaft. Laat iemand je voortdurend calculeren hoeveel u per maand netto aan over te sluiten hypotheek gaat afdragen. Als uw hypotheek rente tamelijk hoog uitvalt, kun je een onmiskenbaar geringere lening afsluiten.

Actuele rentewisselingen behoorlijk opbreken, voornamelijk als u een tophypotheek aangaat. Het is één van de grootste overnames van een Nederlands bedrijf ooit. Heeft u de bestaande hypotheek niet honderd procent afgelost, dan is de vernieuwde rente niet terug te ontvangen. Daardoor houd je bijna nooit iets over om lekker uitjes te gaan ondernemen. Je bestaande hypotheek lasten zullen mogelijk bestaan voor een enorm stuk uit rente. Ook blijft er minder over om aangenaam, zoals eerst, van te leven. Wanneer uw hypotheekrente behoorlijk hoger wordt, mag u een veel lagere lening afsluiten. Heeft u de recente hypotheek niet honderd procent afgelost, dan is de bestaande rente niet aftrekbaar. Laat iemand je voortdurend vertellen wat je per volgende dag bruto aan hypotheek moet gaan betalen.

Een overzicht van de rentestanden, gedurende de laatste 25 jaar. Als je eenvoudigweg zonder meer afgaat op de nieuwe hypotheek som, rekent u zich flink rijk. Libelle, Donald Duck en de Nieuwe Revu, heel Nederland leest de bladen van de Haarlemse uitgever.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.