Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Want inmiddel sparen miljoenen Nederlanders elektronisch tijdens het winkelen
  Maar na verloop van tijd gaan de maandlasten toch omhoog
  Een paradijs Gezellige eethuisjes en gastronomische restaurants voor lekkerbekken

Dit zou verdere renteverlagingen mogelijk kunnen maken, zo stelt hij.

Lagere Rente

Verleden week heeft de Europese Centrale Bank ECB haar rente verlaagd. Hij ziet 'zeer goede kansen op prachtige rendementen'. De Europese Centrale Bank ECB beslist donderdag over het officiŽle rentetarief in de dertien landen met de euro.

Minister Zalm FinanciŽn hoeft de kredietrente niet te verhogen tot het oude niveau. De rubriek Economie voor jou brengt wekelijks op maandag de achterkant van het financiŽle en economische nieuws door Rolf Schondorff en Jan Pleus. Soms vallen kosten van een bruiloft, vakantie of nieuwe meubels nu eenmaal duurder uit dan gepland! Met een Doorlopend Krediet hoeft u bovendien alleen maar rente te betalen over het bedrag dat u daadwerkelijk opneemt. Twee weken geleden had bankpresident Wim Duisenberg al zoiets laten doorschemeren.

Dit zou verdere renteverlagingen mogelijk kunnen maken, zo stelt hij. Die moet voorkomen dat de economische groei in eurolanden onder de 2 procent uitkomt. Misschien terecht, maar waarschijnlijk niet, meent Steef Bergakker van Iris. Dat is ideaal als u te maken heeft met uitgaven waarvan u vooraf niet weet hoe hoog de kosten uitvallen. Postorderbedrijven probeerden dit af te dwingen via een kort geding. Met een Doorlopend Krediet heeft u altijd extra geld achter de hand.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.