Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Ja bij de meeste aanbieders is dit zonder meer mogelijk
  Handig als u vooraf niet precies weet hoeveel geld u nodig heeft
  Vergelijk de hypotheekrente van alle geldverstrekkers

De woonkredieten met een jaarlijkse renteherziening blijven ongewijzigd.

Hypotheekrente 30 Jaar

Test-Aankoop raadt af momenteel een hypotheeklening te nemen over een periode van 40 jaar. Veel huiseigenaars laten na hun hypothecaire lening te herfinancieren, hoewel ze daar financieel voordeel mee kunnen doen. De woonkredieten met een jaarlijkse renteherziening blijven ongewijzigd. Zo wordt het dus voor huizenbezitters financieel onaantrekkelijk gemaakt om de overwaarde over het oude huis niet in de nieuwe woning te steken. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar zijn 21 procent meer hypothecaire leningen afgesloten dan vorig jaar. Fortis Bank, de marktleider voor woningkredieten, verhoogde op 1 december in alle stilte de tarieven voor twee formules van hypothecair krediet.

Over een half jaar zal de Europese Commissie een voorstel doen om Europeanen die een huis kopen, toe te laten makkelijker in een ander land een hypothecair krediet aan te gaan. Ruim vierduizend klanten die ten onrechte kosten betaald hebben toen ze met hun hypotheeklening naar een andere bank overstapten, krijgen nu hun geld terug. De Belgische gezinnen hadden vorig jaar samen een recordschuld van 128 miljard euro. De verkoper blijft dus meester over de overeenkomst die hij met de aangebrachte koper sluit. De lage rente zette de gezinnen in de eerste jaarhelft massaal aan om hun bestaande woonkrediet te vervangen door een nieuw, goedkoper krediet via een zogenaamde herfinanciering.

De bank wil daarmee inspelen op de almaar toenemende concurrentie op de hypotheekmarkt. Julie Fevery Ė Hogeschool Gent Ė Departement Technologie B. Fortis Bank, marktleider in de woonkredieten in BelgiŽ, heeft woensdag aangekondigd dat het vanaf donderdag de tarieven van haar woonkredieten optrekt. Van den Bossche, noteren dat zij met de sector een gedragscode en een typecontract wou opstellen. Naar aanleiding van een daling van de rentevoeten op de financiŽle markten heeft Fortis Bank beslist om de rentevoet van de woonkredieten aan te passen. Dat komt vooral omdat de Belgen de afgelopen jaren massaal een hypothecaire lening, een lening met een huis of een ander onroerend goed als onderpand, hebben afgesloten. Er is een historische hervorming op til van de fiscale behandeling van woonleningen. Marktleider Fortis Bank geeft de aftrap en vijzelt de rentevoeten op vanaf donderdag. Wie op het punt staat om een lening af te sluiten voor het kopen of verbouwen, krijgt een mooi kerstgeschenk. De stress die gepaard gaat met het afbetalen van een lening voor een huis, maakt mensen ziek. Als na die verkoop een nieuw huis van bijvoorbeeld 450.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.