Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Want inmiddel sparen miljoenen Nederlanders elektronisch tijdens het winkelen
  Maar na verloop van tijd gaan de maandlasten toch omhoog
  Een paradijs Gezellige eethuisjes en gastronomische restaurants voor lekkerbekken

De rente die door de geldverstrekker wordt gehanteerd, zonder rekening te houden met de bijkomende kosten.

Nominale Rente

De rente die door de geldverstrekker wordt gehanteerd, zonder rekening te houden met de bijkomende kosten. Indien u de stof tot u genomen hebt kunt u hier zelf oefenen. Daar is het tegenwoordig mogelijk om in te zetten op de bewegingen van de beurzen. De kosten van aanmunten behoren dus niet tot de intrinsieke waarde. Wanneer tevens het prijsniveau omhoog gaat, wordt dat prijsinflatie genoemd. Maar dan wel voor zeer korte tijden, tot zelfs een uur aan toe, waarna u meteen weet waar u aan toe bent en eventueel een nieuwe positie in kunt nemen. Prijsinflatie kan weer onderscheiden worden naar oorzaak. Het jaar van de kasstroom wordt in mindering gebracht op het tijdstip van de laatste kasstroom t=8. Dit zijn de munten, bankbiljetten en het girale geld. Het corrigeren voor de inflatie noemt men defleren. Berucht is de hyperflatie in Duitland omstreeks het jaar 1923.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.