Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  De rente over de schuld en uw maandlasten van rente+aflossing dalen
  Deze situatie blijkt vooral voor te komen in de steden waar het gemiddelde gezinsinkomen van de
  Op één belangrijk aspect rond de nieuwe verslaggeving Lumpsum blijken nog steeds misverstanden

De kosten van aanmunten behoren dus niet tot de intrinsieke waarde.

Ontstaan Van Geld

Je vindt het in de bibliotheek bij de Informatie Juniorreeks van De Ruiter, nummer 478. Oude munten, Netty Voermans-Willemse Dit is een handig informatieboekje over de eerste munten. Dit zijn de munten, bankbiljetten en het girale geld. Wanneer tevens het prijsniveau omhoog gaat, wordt dat prijsinflatie genoemd. De kosten van aanmunten behoren dus niet tot de intrinsieke waarde.

Prijsinflatie kan weer onderscheiden worden naar oorzaak. Het corrigeren voor de inflatie noemt men defleren. Berucht is de hyperflatie in Duitland omstreeks het jaar 1923.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.