Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  De wet Breyne is van toepassing op de verbouwingswerken
  Uw maandlasten blijven gelijk of de rente stijgt of daalt
  Uit mijn loontrekkende activiteit zal ik maar een laag pensioen hebben

De Europese dollarmakrt vertoonde in die periode een constante groei.

Dollar Crisis

Dus als je midden in een olie crisis zit ben je al te laat met die dingen te bouwen. Er is dringend nood aan voedsel maar tegelijk moet ook absoluut gezorgd worden voor zaaigoed en veevoer. Of juist helemaal niet en pas kopen midden in een crisis. Ik denk inderdaad dat 't realistisch om te stellen dat als er een grotere vraag komt dan aanbod, er enorm veel problemen zullen komen. De Europese dollarmakrt vertoonde in die periode een constante groei. Terwijl de officiele cijfers eerder spreken dat dit pas zou voordoen tussen 2030 en 2040. Van 9 miljard dollar in 1964, 44 miljard in 1969 naar 80 miljard in 1972.

De cruciale vraag is of de dollar haar positie als enige betaalmiddel voor olieaankopen zal weten te handhaven. Tussen 1968 en 1973 bedroeg de economische groei nog 4,7 procent, maar daalde in de periode 1973-1979 tot 2,6 procent. Er dreigt een humanitaire crisis voor 4 miljoen mensen in Mali, Niger en MauritaniŽ, tenzij de donorlanden snel voor humanitaire noodhulp zorgen in de vorm van voedsel, zaaigoed en veevoeder. Kernenergie kan, alleszins op middellange termijn, niet weggedacht worden uit de oplossing. Hoewel de economische impact vrijwel nihil is, is het een indicatie dat de krachten die het monopolie van de dollar, willen aanvechten groeien. Ik zou die dingen eens lezen zodat je een idee hebt wat er over gezegt wordt. Zou je best grond kopen zodat je een eten zelf kan produceren. Dit jaar kon er twee procent minder opgepompt worden. Trouwens hoeveel kerncentrales moeten er bij gebouwt worden om olie te vervangen door waterstof.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.