Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Dit kan aantrekkelijk zijn bij de verwachting van een dalende rente
  De lening wordt volledig afgestemd op uw persoonlijke situatie
  De invoering wordt geregeld middels de Invoeringswet Wet financiering sociale verzekeringen (29

Daarom werd de gulden sindsdien van goedkoper materiaal gemaakt, van nikkel.

Zilveren Gulden

Mensen gingen de gulden dus bewaren in plaats van ermee betalen. Pas na de totstandkoming van het Koninkrijk der Nederlanden werd deze muntsoort ingevoerd. Driehonderd jaar geleden werd de gulden niet langer van goud maar van zilver gemaakt. Prins Floris 30 is beleidssecretaris bij het Openbaar Ministerie. Toen Beatrix in 1980 koningin werd ging de gulden er heel anders uitzien. Een modern ontwerp van lijnen en balkjes aan de ene en een half portret van de koningin aan de andere kant. De gulden komt oorspronkelijk uit Florence, ItaliŽ. Op de guldens na 1980 zie je het muntmeesterteken links naast het jaartal staan. Deze is opgenomen in een zogenaamde "inhuldigingsset".

Tot 2032 kunnen particulieren hun guldenbiljetten nog inleveren bij de Nederlandsche Bank. Maar in ditzelfde jaar hebben verschrikkelijke natuurrampen miljoenen mensen getroffen en onzegbaar leed berokkend. In Nederland werd deze gouden munt, gulden genoemd.

De gulden heeft verticale en horizontale lijnen met een blok. Wenckebach, hier vandaan stamt ook de W onder de beeldenaar. Door de tekst kon je namelijk goed zien wanneer mensen stukjes van de gouden en zilveren hadden afgeslepen. De grootste verandering was de metaalsoort; nikkel in plaats van zilver. De Duitsers brachten de zilveren Nederlandse munten naar Duitsland. Voor particulieren, bedrijven en instellingen geldt geen instructie. De moderne guldens van na 1980 hebben lijnen en blokjes. Bedrijven kunnen hun guldenmunten en -biljetten niet meer inleveren. De oudste dochter van kroonprins Willem-Alexander en prinses MŠxima wordt aanstaande woensdag twee jaar. In dank voor alles wat mij werd gegeven kijk ik terug op een bijzondere tijd. Het kwartje heeft ook deze lijnen, maar met vier blokjes, omdat een kwartje een kwart is van de gulden.

Daarom werd de gulden sindsdien van goedkoper materiaal gemaakt, van nikkel. Het muntteken is bedoeld om vervalsing tegen te gaan. De laatste Nederlandse gulden mocht een bijzonder ontwerp hebben. Ministerie van FinanciŽn, De nieuwe munten van Nederland, Den Haag, 1982. Vanaf 1967 werd het zilver in de gulden meer waard dan de gulden zelf. Het Ministerie van FinanciŽn organiseerde hiervoor een prijsvraag voor het leukste ontwerp.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.