Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Al onze generatoren voldoen aan de strengste Europese normen qua rendement elektrische veilighe
  Ge´nteresseerd op welke spaarrekening u de hoogste rente kunt krijgen. Vergelijk hier alle offi
  Het betreft voornamelijk Euronext en Duitse aandelen

Cho Oyu is, technisch gezien, een relatief makkelijke berg.

Hoogste Berg Himalaya

Daar zullen we leven, en vanuit het vooruitgeschoven basiskamp richten we de hogere kampen op de berg in. Op grote hoogte is er een veel lagere luchtdruk dan op zeeniveau. We worden er een beetje stil van, deze verpletterende schoonheid om ons heen, en de wetenschap dat zelfs deze eeuwige bergen niet bestand zijn tegen de mensheid. Het was een solo-expeditie met alleen een arts in het basiskamp. Deepak is een wandelende encyclopedie en hij vertelt honderd-uit over de wildernis, expedities waaraan hij deelgenomen heeft, het leven op deze hoogte en de kwetsbaarheid van de ecosystemen in de Himalaya. De baba is om religieuze redenen aan het vasten, maar dat weerhoudt hem niet om heerlijke halwa, een soort griesmeelpudding, voor ons te maken. Cho Oyu is, technisch gezien, een relatief makkelijke berg.

Het is koud, we lopen in de schaduw van de enorme bergen. Kijk naar de korte film van deze dag 1 minuut 49. Normale alpiene gevaren zoals ijsslag en gletsjerspleten zijn voor een berg van dit kaliber gering. Liesbeth Koenen zocht Lonnie Thompson op in zijn ijslaboratorium in Ohio. Ook Kompas Regiokrant, en de Krant op zondag plaatsten een artikel over de presentatie en expeditie. De eerste poging om de Cho Oyu te bedwingen, vond plaats in 1952 door een expeditie geleid door de Engelsman Eric Shipton. In het najaar zijn de temperaturen nog lager en liggen de topregionen ook nog eens in de invloedsfeer van straalstormen, die een topbeklimming onmogelijk kunnen maken. We beginnen de hoogte te voelen, de lucht wordt ijler. De expeditieleider Maurice Herzog schreef deze klassieker. Misschien dat we wat overmoedig zijn geworden door onze voorspoedige reis, maar na een paar kilometer hebben we een aanrijding.

Van het basiskamp naar het vooruitgeschoven basiskamp 5. Deepak en Baba Ji zijn goed bevriend en we worden uitgenodigd om binnen te komen. Na een paar uur klimt de zon over de toppen en lijkt het alsof iemand de gordijnen opentrekt. We bereiken de Pinder, een woest stromende rivier, die gevoed wordt door de Pindari-gletsjer, 25 kilometer verderop en tweeduizend meter hoger. Een 'gemakkelijke', tweedaagse tocht waarbij Yaks de uitrusting transporteren brengt ons vanuit het basiskamp 4. Het Zondag ochtendblad besteedde in de uitgave van 4 juni ook aandacht aan de prestatie van Paul en Etienne. Alleen tussen kamp 1 en kamp 2 is er sprake van echt klimwerk. We gebruiken voor de beklimming overigens geen kunstmatige zuurstof. De Lokale Omroep Landsmeer zond op 16 april een TV-gesprek uit met Marco Roos over de expeditie. Voordeel is wel dat het in die periode vaak lang achter elkaar helder en stabiel weer is. Het hoogteverschil is zo'n 600 meter, zo'n 7 uur klimmen.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.