Welkom bij Spaarrentes  
Je bent niet ingelogt! Log in om je berichten te bekijken.


De nieuwste artikelen:

  Want inmiddel sparen miljoenen Nederlanders elektronisch tijdens het winkelen
  Maar na verloop van tijd gaan de maandlasten toch omhoog
  Een paradijs Gezellige eethuisjes en gastronomische restaurants voor lekkerbekken

Balanceren tussen een kortere looptijd en een hogere rente.

Rente Kapitaalmarkt

Een opslag boven het normale rentepercentage, bijvoorbeeld voor een tophypotheek. Maar dinsdag bleek de slechtste dag van de week om geld op te halen. Balanceren tussen een kortere looptijd en een hogere rente. Beleggers denken dat de Amerikaanse economie op weg is naar een recessie. Het zou zonde zijn voor het rijk om te veel rente te betalen. Van dertig jaar vast tot variabel, alles is zo'n beetje mogelijk.

De rentetarieven van de financiŽle markten vormen de basis voor de hypotheekrente. Dit verschil is aanzienlijk in vergelijking met de banken. Zo werkt in het normale geval de korte rente door in de lange. Daar wordt gehandeld in leningen met een looptijd langer dan twee jaar. De Europese Bank ECB controleert en beÔnvloedt de rentestand. De staatsschuld is volgend jaar 518 miljard gulden groot. Hoofddoel is om met de rentestand de prijsstabiliteit te handhaven.

Vergelijk de hypotheekrente van alle geldverstrekkers. Dit kan de bank doen door de geldmarktrente te manipuleren. Wanneer de rente op deze markt omhoog gaat, wordt het voor banken duurder om te lenen en dat berekenen ze door aan de klant.

Geld dreigt duurder te worden
De rentestand is momenteel extreem laag. De rente voor langetermijn leningen staat op 3,5 procent en zo laag is ze sinds de jaren vijftig niet geweest. Lager dan nu kan de rente haast niet, denken de meeste economen. Het IMF liet vorige week in zijn halfjaarlijkse rapport over de wereldeconomie weten dat de rente duidelijk onder het evenwichtsniveau ligt.

Niet alle rentes zijn hetzelfde
Hypotheken worden vaak alleen op basis van rente met elkaar vergeleken. En daarmee wordt het belang van rente overschat. Je maandelijkse lasten bestaan meestal uit meer dan rente alleen. Bovendien is de ene rente de andere niet! Er bestaan namelijk veel rentevarianten. Weet waar je op moet letten om een weloverwogen keuze te kunnen maken.

Hypotheekrenteaftrek
Als iets een heet hangijzer is in de Nederlandse politiek is het wel de hypotheekrenteaftrek. Toch staat het onderwerp sinds een aantal jaren op de agenda. Beslissingen zijn nog niet genomen. Het gevolg: onduidelijkheid. En daar is niemand bij gebaat.
De laatste jaren zeggen steeds meer banken, onderzoeksbureaus en adviesraden dat het huidige systeem onhoudbaar is.